INGREDIENCE: 1 kg zadního hovězího masa, 1 mrkev, 1 petržel a 1 celeru, 1 velká cibule, 1/8 másla, sul, pepř, 100 g slaniny, 1 citrón, 1 lžička koření Divočina (nebo 1 bobkový list, 4 kuličky nového koření, 1 lžičky tymiánu, větší špetka pepře), kelímek zakysané smetany, šálek mléka, hl. mouka na zahuštění, 1 lžíce octa nebo vína, sádlo.
POSTUP PŘÍPRAVY: Maso očistíme, protkneme slaninou, posypeme nakrájenou kořenovou zeleninou a jemně nakrájenou cibulí, polijeme rozehřátým máslem a necháme asi dva dny v chladu odležet. Před pečením rozškvaříme zbytek slaniny, přidáme trochu sádla (nebo oleje), z odleželého masa seškrábneme zeleninu, maso osolíme, opepříme a po všech stranách na rozehřátém sádle se slaninou opečeme. Pak přidáme zeleninu, v níž bylo maso naloženo, a lehce ji osmažíme, aby zežloutla. Přidáme všechno uvedené koření, půlku citrónu a pečeme při prudkém žáru bez podlití, aby se maso uzavřelo a bylo šťavnaté. Když se šťáva, kterou maso pustilo, vydusí, podlijeme horkou vodou a pečeme za občasného podlití, přelití výpekem a obrácení asi 2 hodiny. Pokud použijeme tlakový hrnec, přidáme vody víc a po hodině dušení vložíme ještě do trouby osmahnout. Měkké maso vyjmeme, výpek se zeleninou posypeme lžící hladké mouky a osmáhneme. Pak zalijeme smetanou, vodou a vínem a vše důkladně rozmixujeme, aby byla omáčka hladká. Vodou nebo mlékem upravíme hustotu a omáčku vaříme na velmi mírném ohni za občasného promíchání alespoň 20 minut. Před podáváním ji dochutíme solí, citrónovou šťávou nebo octem, případně i cukrem nebo ji přikořeníme. Maso nakrájíme na plátky a necháme v omáčce prohřát. Podáváme s houskovými knedlíky a brusinkami, rybízem á la brusinky, s jeřabinkami nebo jiným ostřejším kompotem.
AkvaBIO substrát Matrix do filtračních košů |
|
Průměr: 2,99 | Hodnotilo: 1381 x | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA